Historisk: Nyråd gadekær

Et gadekær har fra gammel tid været landsbyens faste samlingspunkt. Vigtigst var, at dyrene kunne drikke vand herfra morgen og aften, og der var en tilgængelig vandkilde ved ildebrand.

Gadekæret var samtidig stedet, hvor man vaskede tøj og hestevogne, og her lagde man kæppe, siv og halm i blød, så de senere kunne flettes til kurve mm. Mange steder fungerede det også som køleskab, ved at man om vinteren huggede store isblokke ud, pakkede dem ind i halm og lagde dem i ishuse og kældre. Det skulle kunne holde mad og drikkevarer kolde til langt hen på sommeren.

Personlig beretning fra Søren Jensen, nabo til gadekæret:

„Da jeg i 1956 kom i tømrerlære her i Nyråd, brugte vi gadekæret, når vi skulle tætne de transportable ajlevogne. Når vi havde repareret trætønden, som lå vandret på vognen, skubbede vi lærlinge tønden ned i gadekæret, så kunne den ligge der et par dage og suge vand, så bulnede træet, og tønden blev tæt.

Gadekæret blev dengang brugt som pejlemærke, når man blev spurgt om en adresse. Man kunne altid sige, det er lige før, lige efter, eller lige overfor.

Når det var isvinter, blev sneen hurtigt skrabet væk, så var der den dejligste skøjtebane, og kæret var fyldt med glade børn. Det var betryggende for byens forældre at sende deres børn på gadekæret fremfor ned på den til tider usikre is ved stranden.

Om sommeren slog børnene kolbøtter på gelænderet mod gaden.

Da vi, Jette og Søren Jensen, for ca. 25 år siden flyttede til Hovedgaden 39, lige bag gadekæret, var der vand i, og der ynglede hvert år et svanepar, samtidig med at flere andepar ligeledes fik ællinger. Det var til glæde ikke alene for os naboer, men også for byens børnehavebørn, der dagligt kom og fodrede ænderne‟.

I dag er Nyråd gadekær et yndet åndehul midt i byen, som vedligeholdes af nærmeste naboer og Nyråd Lokalforum.